UMEÅ

Kyla ökar dödlighet

Med kylan följer ökad dödlighet. Den ökar med 0,7 procent för varje sjunkande grad, jämfört med dödligheten vid normal temperatur.

Joacim Rocklöv är doktorand i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet. Hans forskning visar att för varje sjunkande grad - jämfört med normaltemperaturen - ökar dödligheten med 0,7 procent. Men till skillnad från följderna av värmeböljor krävs ingen ihållande kyla för att dödligheten ska gå upp.

- För kyla kan man se effekter redan innan det blir extrema temperaturer, även om det blir värre ju kallare det blir, säger han.

Exempelvis äldre och de som har hjärt-kärlsjukdomar är särskilt känsliga. Men effekterna kommer inte omedelbart, utan upp till en vecka senare.

Forskningen bygger på statistik från Stockholmsområdet under perioden 1990-2002. För Rocklöv är den gångna vinterns kyla högintressant.

- Den kan visa om våra prognoser stämmer.

Att det blir varmare till sommaren är knappast någon tröst. Enligt en tidigare studie som Joacim Rocklöv varit inblandad i ökade dödligheten med 14 procent när temperaturen en sommarvecka steg från 17 till 25 grader.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista