jämtlands län

Vill stötta vuxna nattvandrare

Många vuxna nattvandrar för att finnas till hands för ungdomar ute på stan. Nu startar Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet en ny kostnadsfri utbildning för nattvandrare.

Nu startar en alldeles ny utbildning för nattvandrare som brukar röra sig på stan eller i samhällen under helger eller vid andra begivenheter. Det är första gången som en sådan utbildning hålls i Jämtllands län och det är Nykterhetsrörelsens Bildningsverksahet, NBV, och stiftelsen Nattvandring.nu som samarbetar.

I Västernorrlands län har man inte kommit lika långt men en liknande utbildning är på gång, enligt Mats Danielsson, verksamhetschef för NBV Jämtland och Västernorrland.

Utbildningen sker i form av studiecirklar med sju, åtta träffar. Då går man igenom vad en nattvandrare får och inte får göra. Etik, tystnadsplikt, omhändertagande är andra viktiga inslag i kursen.

- Vi startar nu i Jämtland för att ge de vuxna stöd och våga gå med ut och känna den tryggheten att tillsammans med andra vuxna delta och möta, säger Kjerstin Berggren, studiekonsultent vid Nykterhetsrörelsens Bildningsverksahet, NBV, i Östersund.

Utbildningen är kostadsfri och redan har både nya och gamla nattvandrare anmält sig.

Kjerstin Berggren har själv nattvandrat och hon berättar om hur ungdomar kommer fram och säger att de tycker att det är bra med nattvandrarna.

- Vi är där för att dem trygghet, säger Kjerstin Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista