sverige

Gammelskogarna ska räddas

Organisationen Skydda Skogen värnar om gammelskog och vill få stopp på avverkningar av skogar med höga naturvärden. Nu har de startat ett upprop för att rädda skogen. Över 140 forskare har skrivit på, varav Bengt Gunnar Jonsson på Mittuniversitetet är en.

Om natur- och gammelskogar och andra skogar med höga naturvärden försvinner, går det inte att bevara ett levande skogslandskap i Sverige, det enligt den ideella naturvårdsorganisationen Skydda Skogen som tagit initiativ till ett upprop kallat "Skydda Sveriges Gammelskog".

Över 140 forskare i Sverige har skrivit på uppropet och den 10 mars ska budskapet föras till politikerna.

-I första hand måste man få stop på avverkningar på de skogar med höga naturvärden som finns kvar, för det finns väldigt lite skogar kvar av den typen, säger Bengt Gunnar Jonsson, forskare på Mittuniversitetet.

 Vad innebär höga naturvärden?

- Det innebär att skogen ska vara gammal, att det ska vara träd av olika åldrar. Det finns tillexempel döda träd som är en viktig livsmiljö för vissa arter, säger Bengt Gunnar Jonsson, forskare på Mittuniversitetet.

Vad skulle hända om skogar med höga naturvärden skulle försvinna helt?

- Det är ju så att en stor del växter och djur som vi har i skogen är beroende av träden, säger Bengt Gunnar Jonsson.

- Vi har ju närmare 2000 arter som är rödlistade, dvs. att de inte säkert att de finns kvar i de svenska skogarna på sikt och jag tror att ett stort antal av dem kommer att försvinna om vi inte lyckas rädda de här kvarvarande skogsresterna, fortsätter Bengt Gunnar Jonsson.

Nu har man startat det här uppropet, vad händer sen?

- Sen händer förhoppningsvis att politikerna lyssnar på forskarna och den ideella miljörörelsen och bedriver en politik som gör att vi klarar våra nationella miljömål, säger Bengt Gunnar Jonsson.

- Det kommer att vara en offentlig presskonferens den 10 mars, i samband med det lämnar man över budskapet till politikerna, fortsätter Bengt Gunnar Jonsson.

- Det en miljöproposition i slutet av mars när politiken kring de här frågorna tas upp, sen är frågan aktuell i och med att det är valår, säger Bengt Gunnar Jonsson.

Therés Ulander

theres.ulander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista