Foto:Claudio Bresciani/Scanpix (arrangerad bild)
Jämtlands län/Sverige

Upprop mot försäkringsbolag

Om du blir misshandlad av din sambo gäller inte din försäkring. I dag på den internationella kvinnodagen startar ett upprop i hela landet mot försäkringsbolagen för att få en ändring på detta.

Det är Bergslagens Brottsofferjour som i dag startar en namninsamling i hela Sverige, och alla uppmanas att skriva under protesten. Anledningen är att kvinnor som lever i våldsamma förhållanden inte får någon ersättning. Om man skadas av den man lever med gäller inte överfallsskyddet i hemförsäkringen. Detta drabbar oftast kvinnor som lever i våldsamma förhållanden.

Vill påverka försäkringsbolagen
Flera olika organisationer runt om i landet kommer att kontaktas och namninsamlingen kommer även finnas på hemsidan till Bergslagens brottsofferjour, där alla som vill kan skriva under den.

- Det vore jättebra om några försäkringsbolag visar på omsorg och skulle vilja lösa det här för kvinnorna, säger Britt Rosén, ordförande på Bergslagens brottsofferjour, och den som håller i det här så kallade upproret.

Hon menar att det är orättvist och orimligt att man ska bli utan ersättning bara för att man lever under samma tak som den som misshandlar en. Hon hoppas att försäkringsbolagen ändrar sina regler.

- Orsaken till att den här situationen undantas är att insynen ofta är dålig i den här typen av situation med nära anhöriga och familj. Det försvårar utredningen för försäkringsbolagen, säger Johan Lundström som är chefsjurist på Sveriges försäkringsförbund, som representerar landets försäkringsbolag.

Veronique Slottberg/SR Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista