Åklagare Åse Schultz och polisutredare Sandra Rosén jobbar intensivt med alla kvinnofridsbrott. Foto: Tommy Johansson
Jämtlands län

Kvinnofridsbrotten ligger på hög

Kvinnofridsbrotten i länet är många och de utredare som finns är för få. En kvinna som har anmält sin man eller sambo för brott mot kvinnofriden kan få vänta upp till ett halvår på rättegång.

Kvinnodagen vill bland annat rikta uppmärksamhet mot mäns våld mot kvinnor. I Östersund finns en speciell grupp inom polisen som hanterar brott mot närstående där kvinnofridsbrotten ingår. Men de som jobbar där hinner inte med alla anmälningarna, berättar polisutredare Sandra Rosén.

- Vårt önskemål är att få fler utredare som jobbar med de här ärendena, för just nu hinner vi inte med. Nu hamnar en del ärenden på andra utredare, som kanske också har lika mycket att göra med sina arbetsuppgift. En del ärenden kan också bli liggandes i balans, säger hon.

Även Åse Schulz, åklagare i Östersund, känner av pressen och tycker att det är jobbigt.

- Det är ju otroligt frustrerande och det spelar ingen roll hur mycket jag än jobbar så kommer jag aldrig ikapp. Det är ju destriktivt för arbetsmiljön. Och förstå vilken press att gå och vänta på en rättegång, eller på ett åtal. Kommer åklagaren att gå till domstol eller blir det inget av det, det är säkert tankar som maler i huvudet på utsatta, men vi kan inte göra annat än jobba så mycket vi bara orkar, säger Åse Schulz.

Tommy Johansson
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista