Centerpartisten Carina Zetterström vill ha kvar skatteavdraget. Foto: Pelle Zackrisson
Jämtlands län

RUT-avdraget ingen succé

Rutavdraget för hushållsnära tjänster har inte varit någon succé i Jämtland.  Men centern i Östersund vill ha kvar skatteavdraget, och avdraget för hushållsnära tjänster kommer troligen att bli en valfråga.

Hittills har länsborna varit ganska svårflörtade när det gäller att söka avdraget. Fram till idag har 2 600 hushållsnära tjänster köpts i Jämtlands län, till ett värde av 3,4 miljoner kronor. Det motsvarar bara ungefär 15 årsarbeten.

Lär bli en valfråga
Avdraget för hushållstjänster har blivit en ordentlig snackis de senaste veckorna och kommer troligen att bli en valfråga. I dag gick centerpartiet i Östersund ut med budskapet att det är viktigt att skatteavdragen för hushållsnära tjänster blir kvar.

- Man kan se en potential och det finns möjligheter att det växer om reformen får vara kvar, säger centerpartiets Carina Zetterström. Utredningar visar att staten tjänar på det här i slutändan genom att man får mer skatteintäkter, man har gjort en svart bransch vit. Sedan tycker jag också att får man ROT-avdrag, alltså avdrag för att reparera sitt hus, då tycker jag att det är helt självklart att man ska ha avdrag för att få hjälp med hushållsarbetet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista