Jämtlands län/Sverige

Sveriges klimat blir mer varierat

Vi går mot ett mer varierat klimat i Sverige. Sjösediment och torvlager från två olika platser i Jämtland har studerats och visar hur klimatet har förändrats under 4000 år.

I en nyutkommen avhandling av Sofia Andersson från Institutionen för Naturgeografi och Kvartärgeologi vid Stockholms universitet presenteras hur naturliga förändringar i fuktighet har förändrats under de senaste 4 400 åren och vad det i sin tur beror på. Genom att undersöka sjösediment och torvlager från två olika platser i Jämtland har Sofia Andersson kunnat urskilja tusenåriga trender då klimatet i Sverige varit varmt och torrt och därefter kallt och fuktigt. Men de senaste hundra åren utmärker sig med en snabb temeperaturökning, säger Sofia Andersson.

- Jag tror att den temperaturökningen är unik för de senaste 4000 åren och att den leder till att vi får ett mer varierat klimat, som på vissa områden blir torrare och varmare och på andra platser fuktigare och kallare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista