Hyresgästerna ska nu ta ställning till om deras hyreslägenheter ska blir bostadsrätter eller inte. Foto: Tommy Johansson
Östersund

Hyresgäster i valet och kvalet - bostadsrätt eller inte

Just nu pågår ett arbete som kan leda till den största omvandlingen från hyres- till bostadsrätter i länet. Det är närmare 300 hyreslägenheter i centrala Östersund som planeras bli bostadsrätter.

Fastighetsbolaget Akelius har fått önskemål från hyresgäster om att omvandla hyreslägenheterna till bostadsrätter. I ett område i centrala Östersund funderar just nu hyresgästerna på hur de ska ha det.

Omröstning får avgöra
En arbetsgrupp ska nu gå vidare i processen. I slutändan blir det en omröstning där minst två tredjedelar måste säga "ja" till bostadsrätter om det ska bli av. Bolaget Akelius säger att det inte är deras sak utan hyresgästernas.

Delat intresse
När Radio Jämtland besökte området på tisdagen fanns olika uppfatningar hos några av hyresgästerna. Jan-Åke Winge tycker att lägenheterna är övervärderade med tanke på allt underhåll som krävs.

- Jag är positiv till bostadsrättsföreningnar över lag men sista ordet är inte sagt än.

Mehmet Koyuncu bor i en fyra och är postiv till bostadsrättbildandet under förutsättning att priserna hålls nere.

- I annat fall måste vi ha kvar lägenheten som hyresrätt, säger han.

Madelene Åström verkar entusiastisk men inte helt säker på hur hon ska välja.

- Jag tror att det blir kanonbra, säger hon.

Tommy Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".