Jämtlands län

Tamdjuren hårt utsatta för rovdjur

Jämtlands län hade näst flest rovdjursangreppp på tamdjur under förra året och Länsstyrelsen i Jämtland betalade ut totalt närmare en halv miljon kronor för skador på tamdjur.

Under 2009 blev totalt 687 tamdjur i landet angripna av rovdjur. Flest rovdjursangrepp, 148 stycken, skedde i Dalarna. Tätt efter, på andra plats, följer Jämtlands län med 101 inrapporterade fall där tamdjur angreps av rovdjur. Västra Götaland hamnar trea i statistiken med 88 anmälda fall, enligt en sammanställning från Viltskadecenter vid Grimså forskningsstation.

Stor skadeersättning
Länsstyrelsen i Jämtlands län fick totalt betala ut 479 000 kronor för rovdjursskadorna på tamdjur. En tredjedel av den summan var bidrag till djurägare för att förebygga rovdjursskador, exempelvis genom stängsel.

Vargen värst
Vargen stod för mer än hälften, 62 stycken, av de inrapporterade skadorna på tamdjur i länet. Björnangrepp utgjorde ungefär en tredjedel, 38 ärenden, och lodjur bara ett av rovdjursangreppen i Viltskadecenters sammanställning för 2009.

De fall som redovisas i deras sammanställning om tamdjur som skadats eller dödats av rovdjur gäller till största delen får, ett antal hundar och enstaka fall där nötkreatur kommit till skada. Sammanställningen gäller däremot inte rovdjursskador som drabbat rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista