Jämtlands län

Projektpengar till bymackar

Lobbyister från glesbygdsrörelsen "Hela Sverige ska leva" vill sprida konceptet Bymacken till Jämtland, med hjälp av pengar från Tillväxtverket.

Idag besökte lobbyister från glesbygdsrörelsen Hela Sverige Ska Leva Tillväxtverket i Östersund.

De planerar att söka projektpengar för att försöka utveckla den lokala servicen i glesbygden. Bland annat vill dom undersöka möjligheten att sprida konceptet Bymacken till Jämtland.

Från den 1 februari i år finns 17 miljoner kronor att söka hos Tillväxtverket för projekt som bidrar till att utveckla lokala servicelösningar.

By-Macken startade i Värmland 2008 som ett pilotprojekt. Det är en form för samverkan mellan mackar, lokala drivmedelsleverantörer, Landsbygdsservice AB, kommuner och länsstyrelser för att på ett kostnadseffektivt sätt få igång leveranser och stötta lokala initiativ. Gemensamt köper man in drivmedel och teknisk utrustning.

Sigvard Birgersson säljer skotrar, släpvagnar och bensin i Kaxås och Tulleråsen. Han är nöjd över att kunna leverera drivmedel trots att oljebolagen tagit sin hand från glesbygden.

- Det blev annorlunda när bensinkorten tog slut. Nu måste vi fakturera och det ger merarbete men vi har vant oss. Jag får mina bensinleveranser varje vecka det fungerar väldigt bra, säger han.

Sigvard Birgersson är medlem i föreningen By-macken i Jämtland, men är osäker på om den organisationen behövs i länet.

- Jag håller nästan på att ångra mig på det där med By-macken, det är nog inget för mig men kanske kan det vara en bra lösning i andra byar, säger han.

Ann-Louise Rönestål Ek
SR Jämtland
mobil.jamtland@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista