Östersund

Så ska stan få fler bostäder

För att lösa bostadsbristen i Östersund måste hyrorna höjas och fler lägenheter byggas i centrum. Det anser en grupp med aktörer från bostadssektorn.

- För att få en attraktivare stad som kan växa och ta emot nya innevånare måste nya bostäder byggas, säger kommundirektören Bengt Marsh till P 4 Jämtland.

Det är byggföretag, stadsplanerare, och några av de största fastighetsägarna som tillsammans har suttit och funderat över hur man ska kunna få till fler lägenheter.

Ett av problemen är att det är väldigt dyrt att bygga nytt, vilket kräver att man kan ta ut höga hyror. Men så länge Östersundsbostäder har en hyresnivå som är relativt låg kan de andra inte ta ut de hyror som krävs för nybyggnation och därför tycker den här gruppen att Östersundsbostäder bör höja sina hyror i vissa områden.

- Om vi får en mer flexibel hyressättning kan man få mer lönsamhet i byggandet vilket är nödvändigt för att privata fastighetsägare ska bygga.

Men Bengt Marsh konstaterar att nivån på hyran inte är en fråga för kommunen utan en förhandling mellan hyresgästförening och respektive fastighetsägare.

Ett annat förslag är att bygga i centrala stan där det redan står bostäder.

- Vi undersöker om det går att bygga på befintliga hus, vindsvåningar och liknande, säger Bengt Marsh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista