SVERIGE/LÄNET

Färre konkurser i länet

Antalet konkurser har minskat i länet med över 58 procent under årets första två månader. En trend i nästan hela landet, konstaterar Svenskt Näringsliv.

Antalet konkurser minskar i hela landet. Även Västernorrlands- och Jämtlands län följer trenden. I flera år har antalet konkurser ökat. Trendbrottet har kommit i år även om statistiken bara omfattar årets första månader. Och det tycks gälla hela landet.

För Jämtlands läns del innebär det att det hade den näst största minskningen i landet.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC:s minskade antalet konkurser i landet i snitt med 18 procent men i Jämtland var minskningen 58 procent och i Västernorrland 13 procent. Och det handlar alltså om årets två första månader 2009 och 2010. När det gäller själva antalet konkurser var det i Jämtlands län en minskning från tolv till fem och i Västernorrland från 30 till 26.

Företrädare för Svenskt Näringsliv i Jämtlands och Västernorrlands län är försiktigt optimistiska och vill inte dra för stora växlar på de positiva siffrorna.

- Det är svårt att säga att det är en trend eftersom det är så få företag det rör sig om, även om procentsiffrorna blir höga. Vi hoppas naturligtvis att konjunkturen har vänt, säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef i Svenskt Näringsliv i Östersund.

- Jag är försiktigt optimistisk men det vore för tidigt att säga att allt har ordnat sig, säger Malin Sjölander, regionchef Svenskt Näringsliv i Västernorrlands län.

Tommy Johansson

tommy.h.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".