SVERIGE

Fler frågor om prickade läkare

Allt fler vill veta om deras läkare blivit prickad för fel i tjänsten. Läkarförbundet tror att trenden fortsätter och att läkare måste visa vad de presterar.

Antalet frågor till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) har ökat från cirka 6 000 för tio år sedan, till drygt 23 000 förra året, skriver Dagens Nyheter.

Människor ringer och mejlar för att få veta om läkare, sjuksköterskor eller tandläkare blivit anmälda, och om de fått någon påföljd. Även bemanningsföretag och sjukhus kontrollerar arbetssökande.

Många frågor gäller kirurgi, till exempel plastikoperationer och ögonlaser, men även frågor om husläkare, psykiatriker och tandläkare är vanliga, enligt HSAN.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges läkarförbund, tror att den utvecklingen fortsätter. Samhället går mot en större öppenhet och man måste visa vad man presterar, säger hon till DN. Samtidigt tycker hon att det vore bättre om vårdgivare redovisade resultaten på olika enheter. En enda prickning säger egentligen inte så mycket om kompetensen, anser hon.

Uppmärksamheten kan också leda till dyrare vård eftersom läkare blir onödigt försiktiga.

- Det finns en risk att man blir rädd för att fatta de slutgiltiga besluten, att man avvaktar och gör fler undersökningar för att hålla ryggen fri. Det kan skapa en fördyrad och rentav sämre vård, säger Eva Nilsson Bågenholm.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".