Mårdhundar. Foto: Fritz Schibli / TT / SCANPIX
Sverige

Spridning av mårdhund stoppas

Det satsas stora pengar på att förhindra spridningen av vild mårdhund i Sverige. Per Risberg på Naturvårdsverket berättar varför.

Mårdhunder hör inte hemma i vår del av världen, den är importerad först till Ryssland från den östra delen av Asien och har spridit sig vidare. Mårdhunden är känd som en marodör där den dragit fram och som en plåga för all annan småvilt.

Dessutom visar forskning i Tyskland att den är sjukdomsbärare, den kan såväl sprida rabies som olika parasiter som kan angripa också människan. På kontinenten har man slutat plocka bär i områden där den är talrik.

Om det går att stoppa mårdhunden är det ingen som vet, redan nu finns den i grannlänen Västerbotten och Västernorrland trots att mårshundsprojeketet pågått sedan 2008 då den dök upp i Norrbotten.

Men det är viktigt att stopp för vidare march söderut säger Per Risberg vid Naturvårdsverket.

Det är lättare att bekämpa den i norr. Längre söderut passar klimatet bättre och det kan bli omöjligt att kontrollera stammens tillväxt.

Satsningen finansieras av pengar från EU och Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".