Storstaden bättre miljö för barn

En ny undersökning tyder på att landsbygdens föräldrar är mindre engagerade i sina barn, jämfört med storstadsföräldrar.
Tio procent av barnen på landet säger sig aldrig ha fått en kram medan motsvarande siffra för storstadsbarnen ligger på tre procent, skriver Bris generalsekreterare Göran Harnesk och presschefen Gunnar Sandelin som presenterar undersökningen på Dagens Nyheters debattsida. 68 procent av barnen i storstaden säger att de ofta blir kramade mot 51 procent på landsbygden. Av storstadsbarnen får 62 procent ofta beröm från föräldrar och andra vuxna. Bara 45 procent av barnen på landet säger sig få sådan uppmuntran. I stora drag tolkar Bris resultatet av intervjuerna som att åtta av tio av barnen mellan 7 och 15 år i Sverige uppfattar föräldrar och andra vuxna som mestadels snälla och hjälpsamma människor som lyssnar på dem och tar dem på allvar. Och vuxennärvaro skattas mycket högt. Myten som karriärsugna föräldrar odlar om kort men kvalitativ samvaro avfärdar barnen själva som en vanföreställning. Ett alarmerande resultat av undersökningen är att nästan tio procent av barnen säger att de inte har någon vuxen att vända sig till när de känner sig ledsna och ensamma. Lika många anser sig aldrig bli tagna på allvar. Gruppen motsvarar 80 000 barn och tonårsflickorna är överrepresenterade, skriver Harnesk och Sandelin. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".