Partier handfallna inför sexuella trakasserier

Partierna i länets kommuner har inga rutiner för hur man ska hantera sexuella trakasserier inom partiet. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Jämtland gjort.

Radio Jämtland har ringt runt till slumpmässigt utvalda partier i länets kommuner. Det visar sig att trots det uppmärksammade fallet med sexuella trakasserier i Bergs kommun förra året, är beredskapen dålig.  Partierna prioriterar inte att upprätta handlingsplaner för hur man ska agera om en folkvald man eller kvinna inom ett politiskt parti blir trakasserad av en partikamrat.


Avgående jämställdhetsdirektör på länsstyrelsen Jeanatte Boog Harvard säger att även om det är en hel del administrativt arbete med att upprätta en handlinsplan så innebär den en trygghet för partimeldemmarna. Själva upprättandet gör också att frågan diskuteras i partiet, något som kanske annars inte skulle skett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".