Tre terminer tryggare för studenter

Dagens trygghetssystem med a-kassa, socialbidrag, bostadbidrag och föräldrapenning fungerar inte för högskolestudenter. Idag lämnade Studiesociala utredningen sitt betänkande till barn- och familjeminister Berit Andnor.


 

Utredningen, som fått i uppdrag av regeringen att göra en samlad analys av den ekonomiska och sociala situationen för studerande, visar att trygghetssystemen vi har idag i många fall inte fungerar ihop med det rådande studiemedelssystemet.


Utredaren Cinnika Beiming påpekar i betänkandet att det exempelvis är nästintill omöjligt att vara förälder och studera samtidigt idag.


Utredningen föreslår därför att ett barntillägg ska införas för studerande familjeförsörjare, i form av ett tilläggslån i studiemedelssystemet.


Det påpekas också att bostadsbidraget i nuvarande form inte fungerar för studenter, att studiemedlen bör anpassas till den samhällsekonomiska utvecklingen samt att man ska kunna studera deltid samtidigt som man är sjukskriven deltid.


Utredningen pekar också på möjligheten att införa ett treterminerssystem som ett sätt att trygga försörjningen för studenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".