Foto: SR Jämtland
Jämtlands län

Fackförbund beredda på kamp

Det finns en beredskap till kamp för bättre löner, det säger fackklubbsordförande på Nordlock i Halabacken, Per Göran Skoog. Flera stora fackförbund, bland andra IF Metall, har sagt nej till medlarnas bud om en avtalsuppgörelse.

Ett skäl till att man säger nej är att förslaget till löneökning innebär ungefär 170 kronor per månad på Nordlock, där lönerna ligger ganska lågt. För att få en reallöneökning krävs betydligt mer pengar, anser Per Göran Skoog. Han menar att man trots lågkonkjunkturen kan man kräva reallöneökningar.

- Många företag är definitivt på väg upp ur lågkonjunkturen och de har råd att betala 2,6 procent, säger Per Göran Skoog.

Per Göran Skoog menar att Nordlock är ett företag som har råd att betala 2,6 procent i löneökningar. Företagets vd, Curt Persson, säger förstås inte rakt av att företaget har råd med det, men han håller med om att företaget går mycket bra och han förstår kraven från de anställda i ljuset av de löneökningar som chefer på stora företag tycker att företagen har råd med.

Manifestation
I eftermiddag har fackklubbarna en manifestation på Stjärntorget i Östersund. Främst är det en kampanj för att det ska finnas kollektivavtal på alla arbetaplatser, men också en samling inför fortsatta avtalsförhandlignar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".