Gripenplan nära krocka med civilflyg

Med några sekunders marginal var JAS Gripen-planet nära att krocka med ett civilt passagerarplan.

- Så här får det inte gå till, konstaterar Haverikommissionen och kritiserar militären, efter incidenten som skedde över Småland.

Gripenplanet hade den 3 oktober 2007 deltagit i en övning över Östersjön och var på väg till flygflottiljen i Kallinge när det norr om Nybro i Småland var nära att krocka med ett av Blekingeflygs plan av typ Saab 340. Ombord på planet, som skulle till Stockholm, var 30 passagerare.

- Med de hastigheter det handlar om var marginalen liten. Planen låg inte på exakt samma kurs men var ändå nära att krocka. De låg alldeles för nära varandra för att det ska vara acceptabelt, säger utredningens ordförande Göran Rosvall vid Statens haverikommission till TT.

Pilotens ansvar

Ansvaret för incidenten läggs på piloten i Gripenplanet.

- Piloten följde inte riktigt trafikledningens anvisningar. Han missförstod den höjd han tilldelats utan sjönk lägre. Flygrutterna är så tätt packade att det inte finns utrymme för att svaja lite. Piloterna måste hålla rätt höjd, säger Göran Rosvall.

Under utredningen av incidenten upptäckte kommissionen att liknande misstag är ganska vanliga inom det militära flyget.

- Militären har inte riktigt samma utrustning i sina plan som det civila flyget och det beror på att de inte har samma typ av flygning som det civila flyget, förklarar Göran Rosvall.

Han tycker inte att det är acceptabelt att militären saknar nödvändig utrustning med tanke på att militärens plan emellanåt flyger i civilt luftrum.

Många incidenter

De senaste nio åren har det förekommit 781 liknande incidenter i Sverige men tillbudet över Nybro var, enligt Rosvall, särskilt allvarligt eftersom planen låg så nära varandra.

- Vi har inte råd med så här många misstag. De måste minimeras, säger Göran Rosvall.

Kommissionen föreslår att militären tar fram nya rutiner och åtgärder som minskar risken för nya, liknande incidenter.

Kjell Rynhag/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".