Gymnasieeleven Catarina Gudmundsson tycker till om niondeklassares attityder till sexförsäljning Fotograf: Pelle Zackrisson
JÄMTLAND/VÄSTERNORRLAND

Unga positiva till att sälja sex

Många unga tycker också att det är okej att sälja sexuella tjänster, det visar en ny studie.

Undersökning har gjorts av Länstyrelsen i Västernorrland och Jämtland. Av de 518 tillfrågade niondeklassarna svarade mer än var tionde att de fått förslag om att utföra sexuella tjänster mot betalning. Fem flickor och fyra pojkar uppgav också att de någon gång sålt sex. Över hälften av de tillfrågade svara också att de kunde tänka sig att sälja sexuella tjänster.

- Jag tycker att det är fruktansvärda siffror, att det är en sådan pass positiv attityd till det, säger Länsstyrelsens projektledare Jenny J. Långström.

Den betalningen som erbjuds är inte alltid pengar utan kan ofta också vara alkohol eller cigaretter, och kontakterna med de unga sker oftast via internet.
Jenny J. Långström anser att myndigheterna i Västernorrland och Jämtland har en hel del kvar när det gäller sitt arbete mot prostitution och skulle gärna se ett bättre samarbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista