Inställda tåg. Foto: Pelle Zackrisson/SR
Östersund/Jämtland

Turismen kräver bättre tåg-ordning

Efter vinterns tågkaos kräver Jämtland-Härjedalen Turism bättre information och säkrare tågförbindelser, säger länsturistchefen Mats Forslund.

Länsturistchef Mats Forslund ska träffa infrastrukturminister Åsa Torstensson på onsdag.

- Vi vill att de förebygger problemen på ett bättre sätt, att Banverket snöröjer bättre och att SJ och Veolia tar hand om och informerar gästerna på ett bättre sätt, säger Mats Forslund till P 4 Jämtland.

Förseningar och inställda tåg har varit ett bekymmer för resenärerna till och från länet hela vintern men det påverkar inte bara resenärerna utan även turistföretagarna som möter missnöjda, trötta och oroliga gäster. Mats Forslund har samlat in synpunkter från några av de större turistaktörerna, som Svenska Turistföreningen (STF), Åreföretagarna och Skistar.

- Den samlade bilden är att många gäster är missnöjda med informationen, att de gått miste om både semesterdagar och arbetsdagar, att tågen varit kalla, dåligt fungerande toaletter med mera, berättar Mats Forslund.

Han efterlyser bättring till nästa vinter och sammanställer nu synpunkterna i ett brev som han skickar till SJ, Veolia, Banverket och regeringen.

Skistar i Åre är ett av företagen som fått extra mycket krångel till följd av tågkaoset. De har ett tätt samarbete med SJ och bokar omkring 26 000 biljetter per år och har den här vintern haft fler reklamationer än någonsin tidigare. Marknads- och försäljningschefen Anna Wersén säger att de just nu håller på att utreda konsekvenserna och tillsammans med en jurist ser de över hur Skistar ska ersätta reklamationer och hur de ska gå vidare med det.

Frågan är vad tågkaoset kostat turismen i länet som helhet.

- Jag kan inte säga vad det kostat i pengar men den kostnad vi vill undvika är att gästerna tappar förtroendet för möjligheterna att resa hit och att det påverkar bilden av vår region, säger Mats Forslund.

Jessica Brander/P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".