Fjällguider måste utbildas i fjällguidning

Det ska bli säkrare för turister att hyra en fjällguide. Fjällsäkerhetsrådet vill att alla som guidar på fjället ska utbildas och därefter få ett bevis som ska visas upp för de som anlitar en guide.

- I dag kan vem som helst i Sverige kalla sej för guide, och ta med ovana människor på fjället, och det kan ibland leda till incidenter eftersom endel inte har den kunskap som krävs, säger Jan Hultén vid Fjällsäkerhetsråd.


Allt fler söker sig till fjällen på jakt efter upplevelser, fler företag börjar också att specialisera sig på att sälja evenemang och guidning i fjällen. Och i takt med det ökar också olyckorna. Bara under januarimånad har bland annat 4 personer skadats allvarligt under guidade turer med snöskoter i länet.


Fjällsäkerhetsrådet anser att man nu måste börja ställa krav på säkerheten för turisterna. Sverige är i dag det enda landet i Europa som inte ställer några krav alls på vem som får guida i fjällen och inte. Man föreslår att alla som ska guida, ska genomgå en utbildning på sammanlagt 44 dagar som folkhögskolor eller högskolor ska hålla i. Och från och med nästa vinter vill Jan Hultén att turisterna ska kunna anlita godkända guider när de ska ut på skotersafari, fjällturer eller helikopterskidåkning.


- Det här bygger på frivillighet från branschen, vi har inte rätt att ställla några lagliga krav. Men jag hoppas att det här kommer att leda till att människor kan känna sej tryggare när de anlitar guider i fjällen, säger Jan Hultén.