Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Stockholm

Uranomröstning i riksdagen

På onsdagen tar Riksdagen ta ställning till om kommuner ska få veto mot provborrningar efter uran. Hur ledamöterna ska rösta är inte givet.

Det riksdagen ska bestämma sig för idag, eller möjligen imorgon om debatten blir lång, det är om minerallagen ska vara kvar som den är eller om bestämmelserna ska skärpas så att kommuner och markägare får rätt att stoppa prospektering efter till exempel uran.

Redan i dag har varje kommun rätt att säga nej till en urangruva inom kommunens gränser. Men när det gäller prospektering, alltså att leta eller provborra efter uran, finns det ingen lokal vetorätt.

 Det finns inte mindre än 22 motioner från fyra partier som vill ändra minerallagen. Från Jämtlandsbänken i riksdan har både centerpartisten Per Åsling och de tre socialdemokraterna Marie Nordén, Gunnar Sandberg och Berit Andnor föreslagit att den enskilde markägaren ska få starkare rätt att stoppa uranprospektering på sin egen mark. Socialdemokraterna vill dessutom att kommunerna ska få mer makt i frågan.

Alla oppositionens ledamöter kommer troligen att rösta för en skärpning av minerallagen. Den borgerliga alliansen linje är att lagen är bra som den är, men samtidigt har enskilda centerpartister och moderater motionerat om en skärpning. Och om de går emot sina partier genom att rösta på sina egna förslag - då blir det svårare att leta uran i Jämtland.

Ingrid Marklund/P 4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista