Per Åsling, riksdagsledamot (c) från Jämtlands län
sverige

Per Åsling väljer att inte rösta

Idag hänger det på en enda röst i riksdagen om kommunerna ska få rätt att stoppa uranletning.  Men Per Åsling väntas lägga ned sin röst.

Det kan hänga på en enda röst i riksdagen när det avgörs om kommunerna ska kunna stoppa uranletning. Det blir inget beslut idag, eftersom riksdagdebatten dragit ut på tiden, men imorgon ska ledamöterna rösta.

Utgången är oviss in i det sista.

Det är redan klart att två centerpartister och en partilös ledamot kommer att rösta med socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet - det betyder att det blir minst 174 röster för hårdare regler kring uranprospektering.

Om en enda av de återstående 175 borgerliga ledamöterna bryter med partilinjen och röstar med oppositionen, då kan det betyda slutet för provborrningar efter uran i Jämtland.

Det är ett 15-tal centerpartister och moderater som har motionerat i riksdan om starkare lokalt inflytande över uranet, bland dem Per Åsling från Jämtland.

Det räcker alltså med att en av dem bryter med partilinjen och röstar på sina egna förslag för att den lokala vetorätten ska införas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista