Välkomnar certifiering av fjällguider

Turistföretagarna i länet är övervägande positiva till Fjällsäkerhetsrådets förslag att guiderna ska kunna skaffa sej ett certifikat på att de har genomgått en säkerhetsutbildning.

Det visar en rundringning som Radio Jämtland har gjort.


- Det är jätteviktigt, det är riskfyllt att vara på fjällen, därför måste guiderna ha en utbildning att falla tillbaka på, säger Christer Svensson, chef för Åreguiderna som i dag har fem personer anställda som guider.


Fjällsäkerhetsrådet vill nu att alla som kallar sig för guider i fjällen ska gå en utbildning på 44 dagar för att lära sej att ta hand om turisterna på ett säkert sätt. Sverige är i dag det enda landet i Europa där vem som helst kan kalla sej för guide.


Även Svenska turist föreningen, STF, är positiva till en gemensam plattform för guiderna. De har i dag cirka hundra färdledare som i så fall måste uppgradera sin utbildning.


När det händer olyckor i Sverige brukar ofta bergsguiderna kallas in som expertis. De har en flera år lång utbildning enligt regler som europeiska guidekommissionen har satt upp.


Mats Nilsson, bergsguide som bor i Åre, tycker att man borde ha tagit det här steget i Sverge för ett bra tag sedan.


- Nu kan man ju hyra en guide som säger sig vara en guide men inte kan så speciellt mycket, samtidigt som man kan hyra en mycket kapabel guide, och det är ju ett problem i dag, säger Mats Nilsson.