Sextrakasseriplan gäller ej politiker

Nästan ett år efter Radio Jämtlands avslöjande att flera kvinnor anklagar Olle Nord för sexuella trakasserier har Bergs kommun nu arbetat fram regler som ska göra att liknande saker inte sker igen.

Trots att handlingsplanen nu är klar, så gäller den ännu bara för tjänstemän.


Men kommunalrådet och Bergspartisten Monica Hallqvist säger att samma regler ska också gälla för alla verksamma i hennes parti.


- Policys av det här slaget har ju en allmängiltig innebörd, så det kan jag svara ja på, säger Monica Hallqvist.


Efter att anklagelserna mot Olle Nord blev kända tillsatte Bergs kommun en oberoende utredare. Utredaren kom fram till att nio kvinnor sextrakasserats av Olle Nord, samtidigt krävde hon att Bergs kommun skulle arbeta fram en ny policy mot sexuella trakasserier som även skulle gälla de politiska partierna - och efter ett år är det klart för alla tjänstemän, men ännu inte för politikerna - något som utredaren sagt till om.


De nya reglerna är rätt så tuffa. Inte bara beröring eller ovälkomna förslag ska betraktas som sexuella trakasserier utan även blickar, bilder, skärmsläckare och till och med att slänga ur sig kommentarer som ”du kör som en kärring” eller använda sig av andra förlöjligande generaliseringar - av kvinnliga, eller manliga egenskaper.


I slutet av den här månaden ska kommunfullmäktige i Berg ta beslut om den nya policyn och handlingsplanen. Ironiskt nog innebär det att Olle Nord själv nu får vara med och fatta beslut, som ska förhindra att det han anklagas för att ha gjort, händer igen.