Jämtlandsresenärer får testa SJ-garanti

SJ:s nya resegaranti kommer att kompensera de tågresenärer som efter olyckan i Ånge i morse kom drygt fyra och en halv timme försent till Östersund.

Flera av resenärerna kommer nu att försöka utnyttja garantin.

- Ja, jag får väl undersöka om man kan få lite pengar tillbaka eller någon annan resa istället, sa Lisa Edström som hade väntat från halv sju på morgonen.

Det är lite olika typer av kompensation som gäller beroende på hur lång restid man har, men de allra flesta som var med nattåget från Stockholm upp till Jämtland kan nu lösa in sina biljetter mot värdecheckar.

SJ beräknar att de kommer att få lämna ut gratisbiljetter till ett värde av 30 miljoner under hela året, men man räknar med att ta igen det på andra sätt.

- Självklart, genom att vi ger värdecheckar på en ny resa istället för pengar så hoppas vi ju att resenären kommer tillbaka och får en bättre resa, säger Sven-Ingvar Håkansson som är pressansvarig på SJ.

Orsaken till förseningen var att tåget krockade med en sandbil på en bevakad järnvägsövergång ett par mil söder om Ånge vid kvart över fem på onsdag morgon. Tåget körde in i lastbilens bakre del och förarhytten träffades aldrig av tåget. Däremot for den ner i diket och chauffören fick föras till Sundsvalls sjukhus med skallskador, men det är ingen fara för hans liv.

Alla 90 passagerare klarade sej oskadda, även lokföraren.

De flesta märkte inte så mycket av olyckan, inget mer än ett plötsligt stopp. Det ska vara 9-årige Jimmy Axelsson från Sorsele då, han var med om en resa han sent ska glömma.

- Jag låg längst upp i kupén, och när vi krockade så var det som om vi for av spåret och voltade flera varv, berättade Jimmy Axelsson när de klev av tåget på stationen i Östersund. Men trots allt så klarade han sig bra och helt utan blåmärken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".