Jämtkraftsaktier skulle lånas ut

Den omdiskuterade affären där Östersunds kommun planerat ett köp av Vattenfalls aktier i Jämtkraft, är mer att betrakta som ett lån och ett sätt att hjälpa kommunen med skatteplanering.
Det säger i dag Mats Fagerlund, vice VD och chefsjurist i Vattenfall, till SR Jämtland. - Det är ju formellt en försäljning, men eftersom vi har rätt att återköpa aktierna efter 17 år, till samma pris som vi säljer för nu, så är det mera som att vi lånar pengar av Östersunds kommun, till attraktiv ränta. Affären är för tillfället bordlagd då Östersunds kommunfullmäktige har begärt ett bättre underlag för att kunna ta ställning till köpet. Men för Vattenfall är det ingen stor affär om ''köpet'' inte blir av. - Vi är inte särskilt angelägna om att sälja aktieposten, utan det här är framför allt ett sätt att hjälpa Östersunds kommun, betonar Fagerlund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".