östersund

Polisen pepparsprejade epileptiker

Förra året greps Jocke av polisen och blev pepparsprejad mitt i ett epilepsianfall. Trots att polisen är utbildad för att kunna upptäcka epilepsi, hade de på drygt tre minuter sprejat, brutit ned och satt handfängsel på Jocke.

I november förra året greps och pepparsprayades Östersundskillen Jocke av polisen under ett epilepsianfall.

- De borde väl märka att det inte är en fylla, utan att det är en epileptiker, säger Jocke.

- Jag hade både en halskedja som visar att jag har epilepsi, och ett papper i plånboken.

Trots att polisen är utbildade för att kunna upptäcka när en förvirrad person är det på grund av epilepsi, brydde de sig inte om att kolla upp Jockes tillstånd.

På drygt tre minuter hade poliserna brutalt sprejat, brutit ned och satt handfängsel på honom.

När Jocke förs in till polishuset duschas han dessutom med kläderna på. Duschningen ska göras på ögonen för att få bort pepparsprayen. Han förs in i arresten i blöta kalsonger och en blöt t-shirt. Han får inget att värma sig med.

Efter flera timmar då Jocke frusit i cellen, och polisen försöker reda ut vad som hänt, står det klart att Jocke är helt oskyldig till alla anklagelser, då får han dra på sig sina blöta kläder och gå hem till frösön i den kyliga novembernatten.

Anledningen till polisingripandet var att Jocke får ett anfall när han för första gången träffade en nätdejt som han haft kontakt med. De hade stämt träff och möttes hemma hos kvinnan. Efter bara några minuter fick Jocke ett anfall. Kvinnan blev rädd, motade ut Jocke genom dörren och ringde polisen för att larma om att en okänd man höll på att ta sig in i hennes bostad.

När polisen kommer till platsen står Jocke utanför dörren och har fortfarande ett epileptiskt anfall. Han kan därför inte minnas exakt vad som har hänt.

- Det blir alldeles svart och sen vaknar jag upp i cellen.

Men poliserna borde alltså ha förstått att Jocke hade ett epilepsianfall. De har utbildning i att skilja på epilepsi och berusning, och dessutom hade ju Jocke sitt halsband och sitt epilepsikort i plånboken. Men framförallt borde några av poliserna ha känt igenom honom. Han har nämligen arbetat i polishuset och pratat med åtminstone en av poliserna om sin sjukdom.

Jocke hålls kvar i cellen flera timmar, eftersom polisen tror på kvinnans uppgift att Jocke är en okänd som försökt tränga sig in. Först när polisen frågat henne flera gånger bekräftar hon att hon själv släppt in Jocke för en dejt.

Då släpps han, han är inte längre misstänkt för något brott. Men kall och blöt får han gå hem, en natt i november.

- Det är okunskapen som har retat mig mycket. Man tycker att de borde ha bättre poliserna borde ha bättre utbildning. För det finns så många olika typer av epilepsi och det ska de veta säger, Jocke.

- Jag kan inte kommentera händelsen ute på platsen, utan det jag har att ta ställning till är ju polisernas beslut att frihetsberöva honom, säger Bengt Stadin som är vakthavande befäl på hos Polisen i Östersund.

Varken åklagaren som utrett fallet eller länspolischefen har bedömt att poliserna begått något brott eller något tjänstefel.

Håkan Lundqvist

hakan.lundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista