SVERIGE

Krav på hjälm för skoter

Det kan bli obligatoriskt med hjälm för alla som kör snöskoter eller fyrhjuling. Frågan utreds nu av Transportstyrelsen. Bakgrunden är de många allvarliga olyckor som inträffar med snöskotrar och fyrhjulingar.

- Jag tror nog att vi kommer med ett förslag till regeringen om det under senhösten, säger Jenny Rosén, utredare vid Transportstyrelsen till TT.

Bakgrunden är de många allvarliga olyckor som varje år inträffar med snöskotrar och fyrhjulingar.

Senast i helgen omkom en tolvårig pojke i Skåne i en olycka med en fyrhjuling. -Hjälmkrav skulle kunna påverka dödstalet, det ser vi direkt, säger Jenny Rosén.

Förra året dog fem personer och 17 skadades svårt vid fyrhjulingsolyckor, enligt statistik från Trafikverket. Fem personer omkom vid snöskoterolyckor.

Hon hänvisar till en studie om fyrhjulingsolyckor som gjorts vid Norrlands universitetssjukhus och som visade att fyra av tio dödsolyckor eller olyckor med svåra skador hade fått lindrigare följder om förarna haft hjälm på sig.

Transportstyrelsen utreder nu vilka konsekvenser ett hjälmkrav skulle få för till exempel samer och skogsarbetare som använder snöskoter eller fyrhjuling i arbetet.

- De som arbetar i skogen kanske kör en bit och stannar för att arbete, och förflyttar sig sedan igen. Vi tittar lite på vilka komplikationer som finns. Möjlighet finns ju att tillåta undantag för hjälmkrav på liknande sätt som gäller de som håller på med sophantering eller vissa budtransporter. De måste inte ha säkerhetsbälte på sig hela tiden, säger Jenny Rosén.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista