Blandade reaktioner på hjälmkrav

Lars-Gunnar Lundvall, ordförande i Sveriges snöskoterägares riksorganisation (Snofed), tycker inte att hjälmkrav bör införas för snöskoterförare. Men den inställningen delas inte av alla.

 - I Finland är det lag på att använda hjälm, i Sverige är det inte det. Men det är fler snöskoterförare som använder hjälm i Sverige än i Finland, säger Lars-Gunnar Lundvall i Snofed.

- Det är alltid bra att använda hjälm men varför ska man införa en lag om det som inte kommer att kunna följas upp med tillsyn. Jag förstår syftet, men tycker att man hellre ska satsa resurser på utbildning än lagar, säger Lars-Gunnar Lundvall.

Hans bedömning är att 60-70 procent av snöskoterförarna använder hjälm.

- Alla som kör lite mer avancerat, till exempel långåkning använder hjälm. Det är mest äldre och de som kör lite kortare, till exempel för att komma ut till en fiskesjö som inte använder hjälm, säger Lars-Gunnar Lundvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista