Hoting

Privat HC snart verklighet i Hoting

Regeringens införande av Hälsovalet den 1 januari innebär att alla fritt kan välja vilken hälsocentral i länet man vill tillhöra. Det innebär också fri etableringsrätt, det vill säga att privata entreprenörer kan starta hälsocentral om de lever upp till landstingets regler. I Hoting kan det snart bli verklighet.

I Hoting är frågan aktuell - där sa distriktsläkaren Hans Boberg nyligen upp sig i protest mot landstingets besparingar. Nu lämnar han inom kort in ansökan att starta eget på bygden.

– Enligt min plan och efter att jag gjort den ekonomiska kalkylen förutsätter jag att min ansökan är inlämnad under maj månad, säger Hans Boberg till SR Jämtland.

Om landstingets hälsovalskansli godkänner min ansökan har jag 6 månader att starta verksamheten, men jag ligger långt före än så. Alltså förutsätter jag att jag snabbt kan vara igång när jag får godkänt.

Folket i bygden är mycket intresserade av frågan. Så här säger tre kvinnor Radio Jämtland träffar i Hoting:

– Det är bra om det blir en privat etablering, jag tycker om folk som vågar ta egna initiativ och det fungerar ju ändå inte bra som det är idag, säger Marie Kronqvist Eriksson från Hoting.

– Kanske skulle jag vara intresserad av att lista mig. Vi har bara stafettläkare nu, men behöver fast personal. Egentligen är jag nöjd med den hälsocentral vi har, men den ska ju bli filial nu så då vet man inte hur det blir, säger Anneli Nilsson från Kyrktåsjö.

– Det vore ett bra alternativ - jag är orolig, det tar inte många år förrän vi måste åka till Strömsund och då har vi ingenting att säga till om, säger Öjvid Gjersvold från Rossön.

Hans Boberg har tidigare varit mycket tveksam till privat sjukvård, men säger att han ändrat åsikt:

– Jag har varit rädd för att inkomst och status ska avgöra om du får bra sjukvård. Men det är något positivt i hälsovalsreformen som den är utformad - det är lika villkor för landstinget och mig. Vi är entreprenörer på samma villkor och patienten betalar exakt lika mycket.

Hälsovalsreformen har ibland i debatten kallats en storstadskonstruktion.

Hans Boberg tror att han kan skapa ett prejudikat:

– Lyssnar man på alla som man berättat detta för, objektiva och subjektiva så säger de alla att detta inte ska vara möjligt, men om du kommer tillbaka till mig om ett år så vore det rolgit att berätta att det här gått bra. Då blir det ett prejudikat, att jag visat att detta är möjligt.

Lokaler och personal blir inget problem, hävdar Boberg.

– Jag förutsätter att jag startar i egna lokaler. Men om Jämtlands läns landsting kommer på att de inte har underlag för att använda sina nuvarande HC-lokaler är jag öppen för diskussion, säger han och tillägger att han redan har personalfrågan löst.

Här kan du läsa mer om hälsovalet i Jämtlands län:

http://jll.se/halsoval

http://regeringen.se/sb/d/1938/a/114114

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista