Härjedalen

Partier samarbetar mot SD

I Härjedalen kan alla politiska partier tänka sig att samarbeta, över blockgränserna, för att stänga ute Sverigedemokraterna om de blir vågmästare efter valet.

– Sverigedemokraterna står för värderingar som inte alls stämmer överens med vad vi tycker inom socialdemokratin, säger Gunilla Hedin, som är ordförande för Socialdemokraterna i Härjedalen.

Sveriges Radio har frågat de lokala partiföreträdarna i alla landets kommuner och av de 60 procent som svarade på vår enkät sa tre av fyra ja till samarbete över blockgränserna för att stänga ute Sverigedemokraterna. Och i Härjedalen är den andelen alltså ännu högre.

Gabriella Persson-Turdell som är ordförande i Vox Humana, som inte tillhör något av blocken och som nu har sju mandat i kommunfullmäktige i Härjedalen, kan tänka sig att samarbeta med så gott som alla andra partier men inte med Sverigedemokraterna:

– Den bild man får av deras åsikter om flyktingar och invandrare gör att jag inte kan känna att vi kan samarbeta med dem, säger Gabriella Persson-Turdell, som är ordförande i Vox Humana.

I Härjedalen fick Sverigedemokraterna två mandat i kommunfullmäktige i förra valet. Olle Larsson är en av de sverigedemokrater som suttit i kommunfullmäktige och han är inte förvånad över de andra partiernas inställning:

– Det visar ju vad demokrati är värd för de övriga partierna. Om vi får stöd av väljarna i Härjedalen och de övriga inte kan tänka sig att samarbeta med oss visar det ju att demokrati inte är särskilt mycket värd för de övriga partierna, säger Olle Larsson, sverigedemokrat i Härjedalen.