Nej till sjukskrivning av gravida upprör

Försäkringskassan nya hårda linje innebär att man nu i princip säger nej till att sjukskriva gravida kvinnor i slutskedet av graviditeten.

Det är ett led i att komma tillrätta med de kostnader de höga sjuktalen medför.

Radio Jämtland berättade tidigare i dag om Jenny Swartz från Frösön som under slutskedet av sin graviditet hade smärtsamma foglossningar vilket medförde att hon inte kunde fortsätta jobba. Hon sjukskrevs av en läkare men försäkringskassan ansåg inte att Jennys problem berättigade henne till sjukpenning.

Men Ingrid Haglund, samordningsbarnmorska i länet tycker att Försäkringskassans resonemang är upprörande och ologiskt:

- Jag förstår inte vad det är som säger att det ska vara lättare att gå till ett jobb när man har till exempel rygg- och bäckensmärtor, när man är gravid än när man inte är gravid!?

Barnmorskeförbundet kommer nu att uppvakta ministrar och riksdagspolitiker för att försöka få till en lagstiftning som stöder att gravida kvinnor är hemma och får ersättning under slutskedet av sin graviditet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista