Jämtlands län

Vattenverket hotas i Hammerdal

Vattnet fortsätter att stiga i delarna av länet. Värst är det i Hammerdals där vattenverket hotas av vattenmassorna. SMHI har utfärdat varning för extremt höga flöden.

Mest kritiskt är läget i området kring Hammerdal där bostadshus står i vatten. Under natten har vattennivån sjunkit 2,5 centimeter i Hammerdal, men om det bara är tillfälligt eller en ihållande trend är osäkert att säga, säger Nicklas von Essen, brandingenjör.

Under fredagsförmiddagen samlas Räddningstjänst, kommunen, SMHI och andra berörda enheter för att sammanfatta översvämningsläget och behovet av insatser.

Räddningstjänsten jobbade igår kväll tillsammans med kommunens personal för att rädda vattenverket i Hammerdal från att översvämmas. Under torsdagskvällen och natten mot fredag har personal från Räddningstjänsten byggt uppvallar kring vattenverket. Även hemvärnet har kallats in för att hjälpa till.

– Det är som värst kring Hammerdal där vi har oreglerade åar och älvar som har svämmat över rejält. Ett antal byggnader, både uthus och boningshus, står helt eller delvis i vatten, säger Niklas von Essen.

Har ni behövt evakuera några boningshus?

– Nej, inte vad jag vet om.

Situationen är allvarlig även i Rörströmssjön och Rörströmsälven och där väntas vattennivån stiga ytterligare 1 meter de närmsta två dygnen.

Bron över Hårkan vid Sörefors, två mil norr om Östersund, hotades på torsdagskvällen av vattentrycket i den översvämmade ån. Vägverket arbetade med att förstärka vägbankarna vid brofästena, och tung trafik över bron stoppades. På fredagsmorgonen rapporteras läget vara stabilt.