Bergs kommun

Kritiserar skolpolitikerna i Berg

I tisdags beslutades att två skolor i Bergs kommun ska läggas ner. Ett beslut som föregåtts av både hätska politiska diskussioner och till och med hot. Nu riktas kritik mot processen bakom skolnedläggningen och alla turer bakom beslutet.Skålans skola och högstadiet i Rätan ska läggas ner. Det beslutet tog kommunfullmäktige i Bergs kommun i tisdags kväll, ett beslut som föregåtts av både hätska politiska diskussioner och till och med hot.

Riktar kritik
Skolnedläggningar är känsligt, det kan den före detta skolpolitiker Leif Persson i Lit bekräfta. Han jobbade i många år som socialdemokratisk politiker i Östersunds kommun och var med om att lägga ner flera byskolor, bland annat i Högarna och Tandsbyn. Därför kan han förstå problematiken. Men han är också kritisk till hur den politiska processen har skötts i Bergs kommun. Till exempel varför politikerna inte tillät allmänhetens frågestund under fullmäktigemötet.

- Om det inte är så att man har harvat på med diskussioner ute på skolorna, då är det naturligtvis ganska vansinnigt att inte tillåta en frågestund, säger Leif Persson.

- Man måste vara följsam och hantera bägge sidor, även politiker måste man hantera sjyst. Det finns en gräns för hur mycket man kan skälla på politiker, politiker behövs för att fatta beslut, och man är inte korkad bara för att man är politiker. Så man måste hyfsa den debatten.

Vad kan det vara som ligger bakom en sådan här politisk process, som i Bergs kommun , där det här skolbeslutet under flera år har kastats fram och tillbaka?

- Det är viktigt att jag som politiker talar om vart jag står, annars spär det på misstron mot en politisk process. Tvivlar man på den då är man ute på hal is, för det finns ju inget alternativ till den.

Vad tycker du om politiker som i en sådan här omröstning lägger ner sin röst och inte tar någon ställning?

- I så fall ska man ju motivera det, det kan ju vara så att man inte tänkt klart, men det verkar ju konstigt om det här har pågått i åratal. Annars tycker jag att det är fegt, man har tagit på sig ett förtroendeuppdrag och då verkar det lite konstigt att i en sådan här känslig fråga inte ha någon uppfattning.