Nej till mer slantar för missbrukare i Östersund

Kommunen gör tillräckligt mycket för missbrukarna och de hemlösa, därför blir det inga pengar till föreningen Stadsmissionen Duvan som ansöker om mer pengar för att kunna öppna natthärbärge.

- Vi kan inte ge pengar till det som redan finns och vi har en bra verksamhet på Solliden, säger EvaLisa Danielsson som är socialnämndens ordförande i Östersunds kommun.

Och på Solliden finns det ett härbärge som sällan är fullt, det finns en lunchrestaurang och slöjdsalar samt en hobbylokal. En springande punkt är att man måste vara nykter för att utnyttja kommunens verksamhet, men det behöver man inte vara på Stadsmissionen Duvan.

Tony Turesson och Ann-Christine Öhgren är båda hemlösa och missbrukare.

- Nu får man driva omkring på stan och försöka hitta nått ställe att värma sej på, säger Tony Turesson.

- På Duvan fick vi åtminstonde ett mål mat varje dag, säger Ann-Christine Öhgren.

Men även om kommunen inte lyckas nå missbrukarna på samma sätt som Duvan gör så tycker inte EvaLisa Daneilsson att det finns nån anledning till självkritik.

- Jag tycker inte att vi har misslyckats, vi har på många sätt en jättebra missbruksvård, men frågan är väl om man vill ta del av den vården, säger EvaLisa Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista