Jämtlands län

Knäkontroll ska hjälpa unga tjejer

Ett nytt riksomfattande projekt ska minska knäskador hos unga idrottande tjejer. Knäkontroll heter projektet som startats av Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med Folksam.

Ser man till unga fotbollstjejer löper de upp till fyra gånger så stor risk som killar i samma ålder att skada knäna. Knäkontroll är ett samarbete mellan fotboll, basket, handboll och innebandy, där varje idrott har specifika övingar de ska jobba med för att förebygga knäskador.

- Det här har varit beprövad erfarenhet tidigare, men nu vet vi, nu har de första studierna kommit som visar att om man tränar på det här sättet så förebygger man knäskador, berättar sjukgymnasten Karin Holmberg.

Karin Holmberg är sjukgymnast och är också engagerad i Ås IF:s damfotboll. Karin och hennes kollega Emma Swedberg har nyligen utbildat 80 ledare i länet i just knäkontroll, och i hela landet är det ungefär 600 ledare som utbildats.

- De här övningarna syftar till att förändra rörelsemönstret så att vi klarar av riktningsförändringar, hopp och landningar. Och det är där skillnaden ligger mellan flickor och pojkar, att vi flickor och kvinnor har en annan strategi när vi landar efter ett hopp och det är därför vi får den här skadan, berättar Karin Holmberg.