Moderniserat NMT ger 3G i glesbygd

Redan om ett år kan det gamla, analoga mobiltelefonsystemet NMT 450 börja moderniseras istället för att läggas ner. Det här betyder nytt hopp för dem som behöver använda mobiltelefon i glesbygden.

Post- och telestyrelsen planerar att i höst dela ut den första licensen för digitalisering av 450-bandet. Enligt My Bergdahl som är projektansvarig, gör man det för att täppa till de luckor i mobiltelefonitäckningen som finns i både GSM-nätet och det nya 3G-nätet.

Intresset bland mobiltelefonoperatörerna är stort. 13 operatörer har redan anmält att de är intresserade. Post- och telestyrelsen har nu öronmärkt en del av 450-bandet för en modernisering redan nästa år.

–När Telias tillstånd för NMT 450 går ut 2008, så kan ytterligare bandbredd bli tillgänglig för digitalisering, säger My Bergdahl.

Fördelen med digitalisering är att befintliga master kan användas och att operatörerna kan erbjuda tjänster liknande dem i GSM- och 3G-näten.

Frågan är dock hur stort intresset är bland mobiltelefontillverkarna att få fram nya telefoner som kan användas även för ett digitalt 450-nät.

De nyare mobiltelefonnäten har bra täckning i tätorter och efter de större vägarna, men det är sämre i skogslandet och fjällen. Där är NMT 450 fortfarande oumbärligt, till exempel för företag som har personal i arbete ute på fältet - skogsbolag, skogsägare, åkerinäring, kraftbolag och rennäring. Alla har de uttalat oro för vad som händer när det gamla NMT 450-nätet avvecklas om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".