Strömsunds kommun

Uzbeker i Strömsund fruktar spioner

Uzbekiska flyktingar kartläggs av den uzbekiska säkerhetstjänsten via angivare och agenter här i Sverige. I Strömsund finns mellan 35 och 40 uzbekiska familjer som redan har fått uppehållstillstånd, men som ändå lever i fruktan. För dem är uppgifterna om spioner inget nytt. Rädslan att deras släktingar i Uzbekistan ska drabbas av repressalier är stor.

- Vi tror att säkerhetspolisen vet till hundra procent om var vi bor, var vi arbetar och var våra barn går i skola, säger en uzbekisk man som vill vara anonym.

Spioner i Strömsund
Radio Jämtland träffar de uzbekiska männen i moskén strax efter eftermiddagens andra bön. Alla berättar om samma sak. Förföljelse hemma i Uzbekistan och i Sverige, en ständig ängslan för hur det går med släktigarna hemma och över spioner i Sverige. Men finns spionerna i Strömsund, är frågan som en av männen svarar på.

- Jag kan till exempel säga att det finns några personer som kommer till Strömsund från andra platser i Sverige. Vi kan inte säga att de är spioner men vi tror att de gör någon verksamhet till uzbekiska säkerhetspolisen, säger en av männen.

Är ni rädda?

-Ja!

Det här är något som man pratar om familjer emellan och alla tror att uzbekiska säkerhetspolisen vet det mesta om landsmännen i Strömsund.

Elisabeth Lindholm jobbar på flyktingmottagningen i Strömsund. Där har man länge känt till de uzbekiska familjernas fruktan för spioner länge.

Vad kan flyktigmottagningen göra när man får höra talas om det här?

- Vi lyssnar och sedan försöker vi att berätta för personerna att vi inte släpper ifrån oss någon information, att vi har sekretess, att det man berättar för oss stannar hos oss och vi försöker hjälper de så gott vi kan med de frågor de behöver hjälp med, säger Elisabeth Lindholm.