Nya bostäder byggs i Härjedalen

Lägenheter rivs runt om i landets glesbygder men i delar av Härjedalen har man brist på bostäder o nu finns det tankar på att bygga nytt.

Strömsund, Ragunda, Bräcke är bara några exempel på orter som tvingats riva fullt dugliga bostäder, allt med statens goda minne o ekonomiska stöd. Gräv din egen grav-politik har det kallats. Men trots att Härjedalen drabbades värst av befolkningsminskningen förra året och att vissa byar har tomma bostäder, så ser det annorlunda ut i kommunens turistorter.

I Funäsdalen med omnejd talas det om att satsa 1.5 miljard de närmsate 6-7 åren på turismen, men redan i dag finns efterfrågan på vanliga lägenheter. Det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar funderar nu på att bygga några trerumslägenheter i centrala Funäsdalen, men även några i Vemdalen.

Efterfrågan finns alltså men frågan är om vad hyran kan komma att hamna. Byggkostnader på uppemot 20 000 kr per kvadrameter gör att en lägenhet kan kosta cirka 1,5 miljoner kronor att bygga och det att priset blir avgörande för om spaden sätts i jorden eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".