Kommuners kostnader för LSS utjämnas

Nu ska det bli rättvisare fördelning av pengar till funktionshindrade. Efter år av diskussioner om för stora kostnader för omsorgen hos kommunerna, kommer nya regler från månadsskiftet.

LSS, lagen om stöd och service, sjösattes för drygt tio år sedan. En viktig reform för många av landets handikappade som med den här lagen fick stöd av just en lag då man sökte hjälp.

Men tidigt protesterade kommunerna då lagen blev mycket dyr på vissa håll och Kommunförbundet visade på att en del kommuner med många funktionshindrade fick ta orimligt höga kostnader i jämförelse med andra.

Östersunds kommun är ett exempel där utgifterna är stora men efter de nya reglerna får Östersund i år 60 miljoner i statligt stöd för att landa på en nivå i paritet med andra kommuners utgifter för LSS.

I Östersund finns det cirka 250 personer som bor i gruppbostäder och ett 50-tal personer som har personlig assistent. Sammanlagt kostar det omkrng 300 miljoner kronor, en siffra som nu alltså nu hyfsas av statliga bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".