Outredda brott läggs på hög i länet

Antalet brott förra året visar på en del mörka siffror i landet i stort. I Jämtlands län ökar dessutom antalet outredda fall som är äldre än ett år.

Fler misshandelsfall, fler våldtäkter och fler narkotikabrott ses runt om i landet. Statistiken är alltså rätt så dyster.

När anmälningarna ökar så hamnar allt fler brottsutredningar i högarna av ännu inte lösta brott. Här i länet har outredda ärenden som är äldre än ett år ökat med flera hundra fall.

Till exempel har våldsbrotten som väntar på bokslut ökat från 2002 till 2003, med cirka 40 procent.

Bengt Stadin, chef för kriminalavdelningen förklarar jätteglappet i statistiken med att 2001 fick länets polis hjälp av extra personal som då kunde beta av över 1000 ärenden och det gör att förra året blev ökningen av antalet outredda brott så stor, eftersom det då inte fanns nån extrahjälp.

Andra anledningar till problemet är att det ska finnas en krimjour på åtta man men den har varit som bäst bara fyra och är på väg ner till två personer och sammanlagt saknar avdelningen minst 10 kriminalutredare.

En annan orsak är att ekobrotten och bedrägerierna ökat kraftigt.

En tredje orsak är brist på kunskaper i att leda förundersökningar i en del närpolisområden.

Men det finns ännu fler orsaker.

- Det finns inget intresse i dag för att jobba med utredningsverksamhet och jag misstänker att det till stor del är en lönefråga, säger Bengt Stadin, chef för kriminalavdelningen vid Östersundspolisen, till Radio Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista