jämtlands län

Tuffa besparingar oroar vårdpersonal

Landstingets besparingar slår hårt mot hälsocentralerna. Som vi berättade i helgen är personalen på hälsocentralerna i Östersund så oroade för att den vård som hälsocentralerna erbjuder kommer att försämras att en del inte vill jobba kvar där, och landstingsrådet Harriet Jorderud har förståelse för oron.

- Det klart att jag kan mycket väl dela oron, som man känner ute i våra verksamheter. Inte bara i primärvården utan i hela vår verksamhet, då vi i dag har en krympande intäktssida i vår landstingsbudget, säger landstingsrådet Harriet Jorderud.

När färre betalar skatt så får landstinget mindre pengar och förändringarna i det skatteutjämningssystem som finns i landet gör också att vårt län får mindre pengar. Primärvården i länet ska minska sina kostnader med 36 miljoner under 2010 och 20 av de miljonerna ska sparas i Östersunds kommun. Det innebär att tolv distriktsskötersketjänster och åtta och en halv distriktsläkartjänster försvinner. Som vi berättade i helgen har det fått de som är medicinskt ansvariga på hälsocentralerna att protestera.

- Det blir svårare att träffa doktorn och det blir svårare att komma fram på telefon till hälsocentralen och man kommer att få svårare att få rätt medicin utskriven, säger Olof Englund som är medicinskt ledningsansvarig på Hälsocentralen i Lungvik.

Olof Englund säger att besparingsplanerna på hälsocentralerna redan har gjort att flera läkare som jobbat på hälsocentralerna sökt andra jobb. Men Harriet Jorderud tror inte att besparingarna kommer att drabba patienterna.

- Jag hoppas att man inom verksamheten ska ha möjligheter att klara det här och hitta möjligheter till att ha en fortsatt god tillgänglighet. Sedan kom ju vårdvalsreformen så olyckligt, samtidigt som vi gör det här stora omställningsarbetet och det klart att det lägger ju sin del också på vår primärvård.

Så du menar att de privata hälsocentralerna har möjlighet att starta förstör för de landstingsdrivna hälsocentralerna?

- Jag vill inte säga att det förstör, men det påverkar. Det är flera som ska dela på kakan. Vi har ju inga mer pengar än de som finns avsatta för primärvården, säger landstingsrådet Harriet Jorderud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".