Hade kunnat bli vanlig syn på frukostborden, även i Milko-land. Foto: Anna Littorin/Scanpix
Östersund/Stockholm

Milko och Arla nära sammanslagning

Det låter som hämtat ur en agentroman men handlar om hemliga planer som skulle märkas i kyldisken. Under våren i fjol, 2009, fanns långt gångna planer på en fusion, en sammanslagning, mellan mejerijätten Arla och Milko.

Diskussionerna fördes under stort hemlighetsmakeri, med bara ett fåtal personer invigda i planerna som till och med hade ett eget täcknamn - "Projekt Sinclair". Det skriver tidningen Land Lantbruk.

De har tagit del av dokument som visat på planer att stänga ett eller två Milkomejerier, att ge Milkomedlemmar fullvärdigt medlemskap i Arla och att Milkos Landskapsmjölk eventuellt skulle få finnas kvar.

Förhandlingarna avbröts när Konkurrensverket i april förra året gjorde en så kallad gryningsräd mot Arlas och Coops huvudkontor. Konkurrensverkets utredning är tänkt att klargöra om Arla på olagligt sätt har utnyttjat sin dominerande ställning på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".