Värnpliktiga ger bottenbetyg till F 4

F 4 får ett dåligt betyg av devärnpliktiga. Det visar en rapport som Värnpliktsrådet presenterar idag.

Av de sju skolor eller förband inom Flygvapnet som granskats hamnar F 4 på näst sista plats. Till en viss del förklaras det usla resultatet med att många värnpliktiga hoppar av tjänstgöringen på F 4. Enligt den senaste statistiken lämnar 17 procent lumpen på F 4 i förtid.

– Sent omsider har F 4 vidtagit åtgärder, men jag tror inte att man gjort en tillräcklig analys av bakgrunden till de här avgångssiffrorna som är bland de högre inom försvarsmakten, Det säger Björn Lif på Värnpliktsrådet.

Ulrika Neuvald som granskat situationen för de värnpliktiga på I 5 ger ett mer positivt omdöme. Sammantaget får I 5 ett medelbetyg, men man får beröm för att de värnpliktiga får vara med och bestämma mycket. Bland annat får de värnpliktiga sitta med i regementsledningen.

– Det är det enda förbandet i Sverige där de värnpliktiga får vara med på regementsledningsmöten, berättar hon.

Men I 5 får också kritik.

– Det som är synd är att man på I 5 omplacerat väldigt många värnpliktiga utan att prata med dem, säger Ulrika Neuvald på värnpliktsrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".