Uteblivna öronoperationer handlar inte bara om pengar

Landstinget håller fast vid att fyraåriga Agnes Persson från Östersund och treåriga Elias Dillner från Klövsjö inte ska få den operation som skulle ge dem hörsel på båda öronen. Men att det bara skulle bero på att det blir för dyrt, håller inte landstingspolitikern Nina Fållbäck Svensson med om:

Enligt politikerna får Agnes och Elias ingen operation för att läkarna bedömt att de inte behöver det, men Carsten Dencker som är verksamhetschef för öron-näsa-hals-området på Östersunds sjukhus och tar beslut om vilken vård som ska bedrivas, säger att det inte finns tillräckligt mycket pengar i budgeten för en operation.

Men enligt Nina Fållbäck Svensson prioriteras vården i landstinget bland annat genom att man jämför nyttan av en behandling med hur mycket den kostar. Men hon anser inte att det betyder att ekonomin får sätta gränsen för när man kan hjälpa exempelvis barn som behöver behandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".