Arbetsmiljöinspektionen inspekterar hälsocentralen i Strömsund

Trots att skyddsombudet på hälsocentralen i Strömsund vid flera tillfällen skriftligt frågade verksamhetschefen vad man tänkte göra åt den dåliga arbetsmiljön, så tyckte hon inte att hon fick något ordentligt och tillfredsställande svar, och hon upplevde att hennes fråga inte togs på allvar. Nu utreder arbetsmiljöinspektionen ärendet.

Hittills får man intrycket att det har varit skriftväxling i stället för samtal, säger arbetsmiljölinspektör Johnnny Jonasson som handlägger ärendet. Och han understryker att dålig information och brist på dialog brukar innebära en försämrad situation.

Den dåliga arbetsmiljön på hälsocentralen i Strömsund har många orsaker. En är den katatrofala bristen på läkare som innebär stress och för mycket arbete. En annan anledning är bristfällig arbetsledning, säger många av dom som arbetar där till Radio Jämtland. Dessutom finns en djup konflikt mellan verksamhetschefen som har det övergripande ansvaret för hela hälsocentralen och enhetschefen som har ett mer avgränsat chefs- och ledarskap.

Nu ska landstingshälsan reda ut förhållandena och föreslå en handlingsplan. Arbetsmiljöinspektionen vill se den senast första april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".