Jämten "jett funder" på giftermål

Svenskarna blir allt äldre innan de gifter sig, visar nya siffror från statistiska centralbyrån - och de som väntar längst innan de kliver fram till altaret är männen i Jämtland.

I genomsnitt är de jämtländska männen 36 år när de säger ja.

Landshövding Maggi Mikaelsson, tror att fenomenet kan ha historiska förklaringar som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden.

- För drygt 350 år sedan var det en väldig kamp om Jämtland skulle höra till Norge eller Sverige. Kungarna byttes om - ena perioden var han norsk och andra perioden svensk. Och det gjorde att jämtar på något sätt inte skulle vara för snabba med att bestämma sig, för då höll de helt plötsligt på fel kung.

Hon exemplifierar med det vanligt förekommande jämtländska uttrycket ”man jett funder”:

- Vi har en självbild i Jämtland om att vi har stark integritet. Det är väl inte för intet som vi har egen nationalsång, president och flagga. Kanske gör det att vi är mindre benägna att följa konventionen, säger Maggi Mikaelsson.

Medelåldern för dem som gifte sig första gången var förra året 34 år för män och 31,3 år för kvinnor, en ökning med ett drygt halvår för båda könen jämfört med föregående år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista