östersund

Ungdomshus bryter mot alkoholpolicy

Östersunds kommun ger årligen stort ekonomisk stöd till Tingshuset ungdomsverksamhet. Ett av villkoren för de stödpengarna är nolltolerans mot alkohol. Men enligt vittnen och dokument som Sveriges Radio har tagit del av har Tingshusets styrelse under lång tid ignorerat problemen med berusade ungdomar inne i huset. Maud Stålhandske har drivit café i Tingshuset.

Kritiken har nu höjts mot Tingshusets styrelse och verksamhetsledaren Erik Sätre från flera håll.

Maud Stålhandske som tidigare var ansvarig för ett caféverksamhet på Tingshuset vittnar om alkoholberusade ungdomar inne i lokalerna och frånvaron av vakter trots att hon många gånger meddelat styrelsen om problemet.

- Jag kanske har sett ett arrangemang som verkligen varit drogfritt, resten har det faktiskt varit berusade människor på, säger Maud Stålhandske som hade sin verksamhet från September 2010 fram till Juni 2011.

Maud säger att berusade ungdomar på tillställningarna inte något nytt men sedan hon började med sin verksamhet där har hon försökt att ändra på det. Responsen från styrelsen har inte varit det hon hade hoppats på och hon har snarare känts sig ignorerad.

Erik Sätre som är verksamhetsledare på Tingshuset håller inte med om att problemen är så stora och menar att de vidtog kraffulla åtgärder de gånger alkoholpolicyn inte hölls.

Idag har man till exempel vakter på de tillställningar som de anser behöver det och att de hela tiden jobbar för att hålla Tingshuset alkoholfritt.

Alexander Strid som tidigare med andra gymnasieelever hade ett cafeverksamhet som skulle vara ett alkoholfritt alternativ för ungdomar. Riktigt så blev det inte då Alexander berättar om att berusade ungdomar inte var ovanligt på de större tillställningarna.

Trots tidiga rapporter om berusade ungdomar och tomma alkoholburkar inne i lokalerna fick de inte en vakt förrän tre veckor innan de avslutade sin verksamhet. Då hade de redan varit verksamma i cirka 6 månader.